септември 6, 2023

Месото в Кухнята ни: Идеи за Вечеря и Как да Го Съхраняваме Правилно.

Всеки от нас знае колко важна част играе месото в нашите хранителни предпочитания. То може да бъде основен акцент във вечерната ни храна и да се превърне в изкушение, на което не можем да устоим. В тази статия ще споделим няколко идеи за вечеря с месо, а защо не и обяд? И ще ви разкажем как правилно да съхранявате прясното месо, за да гарантирате максимална свежест и вкус.

Месото като Основна Част от Нашата Кухня и Ястия

Когато си мислим за вечеря или семеен обяд, често се сещаме за вариации с месо. Възможностите са безкрайни – телешко месо, свинско месо, пилешко месо, агнешко месо, риба и много други. За да вдъхнем нов живот във вашата кухня и да ви вдъхновим да опитате нещо ново, предлагаме няколко вкусни идеи за вечеря с месо.

1. Телешко Месо с Гъби и Червен Сос

Телешкото месо е изключително нежно и подходящо за специални поводи. Заедно със смесени гъби и ароматен червен сос, телешкото месо става наистина великолепно ястие. Не забравяйте да подправите със сол и черен пипер и да го сервирате с картофено пюре или печен картоф.

2. Свинско Месо със Сладко-Кисел Сос

Свинското месо може да бъде приготвено по разнообразни начини, а защо и да не го опитате със сладко-кисел сос. Добавете резенче ананас и червена пиперка за допълнителен вкус. Това е вкусно и освежаващо ястие, което се приготвя бързо и лесно.

3. Пилешко Филе със Спанак и Сирене

За здравословна и вкусна вечеря, опитайте пилешко филе със спанак и сирене. Нарежете пилешкото филе на тънки филенца и го задушете с пресния спанак и сиренето. Подправете с лимонов сок и зеленчуков бульон.

4. Месно Руло със Зеленчуци

Месното Руло със зеленчуци е чудесна опция за тези, които обичат разнообразни съчетания от вкусове и текстури. Можете да използвате свинско, телешко дори и пилешко месо за рулото и да го напълните с любимите ви зеленчуци. Накрая ги запечете с масло и бяло вино за още повече аромат.

5. Пиле на Грил със Сладко-Солен Сос

Ако сте почитател на ястията с пиле, опитайте пиле на грил със сладко-солен сос. Грилованото Пиле придава характерен аромат и вкус, а сосът добавя сладост на ястието. Поднесете го с леко подсолени пресни зеленчуци или картофи на фурна.

Къде да Намерите Качествено Месо?

За да приготвите вкусния семеен обяд или вечеря с месо, трябва да сте сигурни, че разполагате с качествено месо. Шойлеков предлага фермерско прясно месо в своите месарници. Един от най-добрите начини да гарантирате това е да посетите някоя от нашите магазини, партньори или най близкия до вас месарски или хранителен магазин.

Месарница / Месарски Магазин – За Качество и Увереност

Месарските магазини са точното място, където можете да намерите прясно, качествено и разнообразно месо в различните му варианти – Свинско месо, Телешко месо, Пилешко месо, мляно месо, подправена кайма или друг вид обезкостено месо, като пържоли, котлети, рибай стек, врат, бон филе, пилешки бутчета, карантия и много други. Там ще бъдете обслужвани от опитни месари, които могат да ви консултират за най-подходящото месо за вашата рецепта и как да го приготвите. В Месарниците, често предлагат и готови месни продукти като кебапчета, суджуци, луканки, бабек, бански старец, шпекови салами, варено-пушени колбаси, шунки и много други вкусотии. В Онлайн Магазин Шойлеков, предлагаме собствено производство на най-популярните български колбаси и деликатеси.

Онлайн Магазини за Месо

Освен физическите магазини, имате възможност и да поръчвате месо онлайн от надеждни местни или национални доставчици като Shoilekov.com или други познати. При този метод на пазаруване спестявате време и доставката може да бъде в удобно за вас време. Ако изберете да поръчате месо, колбаси или деликатеси онлайн най-добре да държите връзка с доставчика / магазина за да сте наясно кога ще пристигне вашата поръчка и наличността на избраните продукти.

Как да Съхраняваме Прясното Месо

След като сте си закупили избраното месо от вашата месарница, хранителен магазин или онлайн магазин за месо, е важно да знаете, че след като закупите месото, трябва да го поставите в хладилник възможно най-бързо. При поръчка от Онлайн Магазин за Месо, месото, колбасите и други месни продукти се доставят в специален хладилен транспорт и/или бокс който гарантира, че месните продукти се съхраняват при точните условия. Много е важно да държите връзка с доставчика за да вземете пратката на време. Също така, трябва да знаете как да го съхранявате правилно в домашни условия, за да запазите свежестта, сочността и безопасността му за консумация.

Съхранение на Месо в Хладилника

  • Подходяща Температура за Съхранение на Прясното Месо: Винаги съхранявайте месото в хладилника при подходяща температура, която обикновено е между  0-4 градуса по целзий.
  • Правилна Опаковка за Съхранение на Месо: За съхранение използвайте специални опаковки за храни или т.нар. зип-багове. Не навивайте месото в пластмасова фолия твърде здраво, за да не нарушите текстурата му.
  • Месото трябва да се Изолира от Други Продукти: Съхранявайте месото в отделен контейнер / кутия или на отделен рафт в хладилника, за да предотвратите кръстосано замърсяване с други храни.

Как да Размразяваме Месото?

  • Размразяване на Месо в Хладилника: Най-безопасният начин за размразяване на месото е в хладилника. Планирайте напред и го оставете там за няколко часа или през цялата нощ.
  • Размразяване на Месо в Студена Вода / Киснене на Месо във Вода: Алтернативно, ако нямате време да чакате, можете да използвате микровълнова фурна на ниска мощност или поставете месото в зип-баг или друг вид плик в студена вода, като често сменяте водата.

Как да Приготвим и Окрехкотим Месото?

  • Правилна Температура за Окрехкотяване на Месо: Гответе месото на достатъчно висока температура, за да гарантирате безопасността. Използвайте месомер или термометър за месо, за да проверите вътрешната температура.
  • Подправки и Маринати за Крехко Месо: Месото може да бъде подправено или овкусено с различни подправки и маринати за подобряване на вкуса. Оставете го да почива в марината за няколко часа или през нощта, за да усетите максималния вкус.
  • Правилно Нарязване на Месото: Рязане на месото след приготвянето трябва да бъде внимателно, за да запазите крехкостта и сочността на месото, а също и вкуса му. Използвайте остър нож и режете месото, по посока срещу влакната.

Правилно Съхранение на Месото след Готвене

  • Съхранение на Месо в Хладилник: Ако след вашата вечеря или обяд е останало от приготвено месо, то трябва да се съхранява в хладилника в кутии с капаци или зип-багове. Опитайте се да го консумирате в рамките на няколко дни, защото след това, качеството на готвеното месо се влошава.

В Заключение да Обобщим

Месото може да бъде изключително вкусна и питателна част от нашата трапеза, обяд или вечеря, но е важно да знаем как да го съхраняваме и приготвяме правилно. Посещаването на месарския магазин, месарница, хранителен магазин или чрез онлайн поръчка, както и изборът на качествено месо е ключът към успешното приготвяне. Накрая остава да се наслаждите на вкусни месни ястия в домашна обстановка с близките си хора.

Leave A Comment